recenzie carte psihologie pentru oameni obisnuiti

Recenzie carte Psihologie pentru oameni obișnuiți

Recenzie carte Psihologie pentru oameni obișnuiți

Cartea Psihologie pentru oameni obișnuiți scrisă de soții Ramona & Radu F. Constantinescu este o carte mai atipică. Tocmai de aceea am ezitat un pic dacă să îi scriu o recenzie, dar fiindcă e blogul meu pot să scriu despre ce carte vreau eu (chiar și despre cartea Fifty Shades of Chicken care are un clip foarte interesant de promovare – on brand cum ar spune oamenii de marketing).

URL: https://www.businessguts.ro/recenzie-psihologie-pentru-oameni-obisnuiti/

Author: Cosmin

Editor's Rating:
4.13

Ediția de colecție

Carte publicată de Curtea Veche

Autori: Ramona & Radu F. Constantinescu
 
  • Ediția I
  • Anul apariției: 2020
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm
  • 352 pagini

Cuprins

Despre ce este vorba în cartea Psihologie pentru oameni obișnuiți?

Cartea Psihologie pentru oameni obișnuiți scrisă de soții Ramona & Radu F. Constantinescu este o carte mai atipică. Tocmai de aceea am ezitat un pic dacă să îi scriu o recenzie, dar fiindcă e blogul meu pot să scriu despre ce carte vreau eu (chiar și despre cartea Fifty Shades of Chicken care are un clip foarte interesant de promovare – on brand cum ar spune oamenii de marketing). 😊

Psihologie pentru oameni obișnuiți poate fi văzută ca și o carte de dezvoltare personală care tratează lucruri care au legătură cu relațiile dintre oameni, motivație, dating, vânzări, job, interviurile de angajare, diferențele de perspectivă dintre femei și bărbați, libertate, negocieri și multe, multe alte subiecte.

BTW, în fiecare capitol temele de discuție sunt tratate din două perspective, una masculină și una feminină de aceea mi s-a părut și mie amuzant ca și recenzia acestei cărți să fie realizată în același mod.

De aceea, la finalul recenziei mele, vei vedea și o recenzie scrisă de o prietenă, astfel încât să ai și o evaluare a cărții dintr-o perspectivă feminină.

Cum este structurat cuprinsul cărții?

Înainte de toate este bine să știi că avem de a face cu o ediție aniversară a cărții Psihologie pentru oamenii obișnuiți. Poate te întrebi ce are așa special de este o ediție specială?

Răspunsul este că această carte cuprinde într-un singur loc ambele cărți/volume din seria Psihologie pentru oameni obișnuiți.

Acestea sunt titlurile capitolelor din carte: 

PARTEA ÎNTÂI

  • Freud pentru Pantelimon şi Coolentina
  • Începutul tuturor începuturilor: dorinţele tale. Oare chiar ale tale sunt?
  • Despre motivaţie
  • Too old to rock’n roll, too Jung to die. Psihologia de birou
  • Actele ratate, educaţia şi alte bazaconii pe înţelesul tuturor
  • Şcoala în secolul al XXI-lea: educaţie sau dresură?
  • Hustler. Scurt curs de autoapărare antivânzări
  • Psihologia şi tehnologia
  • Manual de sexting. Ce să faci, dar mai ales ce să nu faci când flirtezi online
  • MEN ONLY
  • Unde-ţi stau picioarele îmi va sta şi capul
  • Fapt demonstrat: jocurile şi jucăriile erotice ale norocoşilor nu se vând la sex-shop
  • 3 (trei) greşeli pe care trebuie să le… faci! Dacă vrei să te numeşti bărbat!

PARTEA A DOUA

  • În general, femeia, are ultimul cuvânt, în această carte îl are pe primul
  • Ştim că nu ştim
  • O conversaţie cu final neaşteptat
  • Atitudinea nu e totul!
  • Meciul secolului se dă în capul tău! Neuronul si hormonul
  • Ce vreau. Ce pot. Şi ce se poate
  • Stimulezi sau forţezi?
  • O lecţie superbă de la un copil
  • Cel mai perfid lanţ este iluzia libertăţii
  • Viaţa e o negociere
  • Roboţii nu simt emoţii, dar s-ar putea să le înţeleagă!
  • The Red Book
  • Acum 100 de ani era o problemă sexul înainte de căsătorie. Acum e o problemă sexul după:)
  • Povestea cu două pagini şi un pic
  • Vreau sa trăiesc, nu să mă plictiSex:)
  • Psihologii nu înţeleg femeile. Ei „ tratează ” feminitatea ca pe o boala
  • Cea mai mare greşeală din „comunicarea în cuplu”. O viziune riscantă, dar cineva trebuia să o spună
  • Ce cred oamenii că este excitant. Si ce este excitant, de fapt
  • Ce are el şi nu am eu? / Ce are ea şi nu am eu?
  • Interludiu. Condamnarea la viaţă
  • E o prostie să te arunci într-o relaţie imediat după o despărţire dureroasă! Iată de ce…
  • Q&A

Ce mi-a plăcut la cartea Psihologie pentru oameni obișnuiți?

Cartea este scrisă într-o manieră directă, autentică, uneori un pic mai libertină, dar amuzantă și ușor de înțeles. Are suficient de multă sare și piper încât să te facă să vrei să citești din ce în ce mai mult.

Faptul că este scrisă din 2 perspective, una masculină și una feminină, este încă un plus. Aș putea chiar spune că e scrisă și dintr-o a treia perspectivă, cea a unui cuplu care se află într-un dialog.

Totodată sunt interesante citatele evidențiate prin carte sub forma #shareifyoudare. Îți las și eu câteva exemple pe aici (selectează orice bucată de text vrei și îți vor apărea opțiuni de share):

1. „Să trăiești” nu înseamnă „să amâni”, asta înseamnă doar să fii un mort în faza de negare. 🙂

2. Te-aș fi urmat oriunde, dar pentru asta ar fi trebuit să știi să mă conduci.

3. Cei mai mulți oameni au impresia că muncesc pe brânci pentru ceea ce vor. De fapt, muncesc pentru ce vor alții.

4. În spatele unui ecran se simte omul modern cel mai în siguranță. Dovadă câți curajoși sunt pe Facebook. Oameni care nu ridică privirea în metrou, dar ridică tonul la rivali în comentarii acide.

5. Haosul s-ar putea să fie o ordine care e dincolo de capacitatea noastră de analiză!

6. Pentru a înțelege emoțiile trebuie să le tratăm fără nicio emoție!

Ramona & Radu F. Constantinescu

Cum spuneam și în introducerea acestei recenzii, sunt o mulțime de subiecte abordate în text de aceea nu m-am plictisit deloc în timp ce am citit cele 300 și ceva de pagini pe care le are cartea.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Cartea chiar dacă e amuzantă, tratează multe dintre subiecte într-un mod așa mai superficial. Cumva, hai să aruncăm o idee acolo care prinde la public, eventual mai adăugăm niște comentarii/reflecții și cu asta, basta, trecem la următorul capitol.

Avem de a face cu o avalanșă de subiecte care mai de care mai diferite, care uneori te fac să te întrebi despre ce e vorba în cartea asta până la urmă.

Chiar dacă se vrea să fie o carte despre viață, cartea Psihologie pentru oameni obișnuiți este mai mult o carte despre relații de iubire sau de ură (50-60% din carte), iar mare parte din conținut este scris dintr-o perspectivă freudiană a psihologiei (adică teoria care spune că acțiunile noastre sunt influențate de dorința sexuală).

Autorii mi-au lăsat impresia că percep oamenii doar așa dintr-o perspectivă mai … animalică, dominată de dorințe și în care rațiunea a apus. Mai nimic despre intelect, mai nimic despre respect interuman, mai nimic despre educație, mai nimic despre spiritualitate și dezvoltare personală, ci doar despre satisfacerea imediată a dorințelor.

Un pic mai aveau și puteau să pună un titlu precum Psihologie pentru animale obișnuite sau Psihologie pentru imbecili obișnuiți. 😊

A, și să nu uit. Am sesizat o notă de aroganță/superioritate pe tot parcursul cărții. Ceva de genul acela noi știm mai bine, perspectiva noastră e cea mai bună și e singura adevărată. Se simte mai ales la el, ea are un ton mai neutru.

Aș recomanda această carte?

Știu, am fost destul de critic însă asta nu mă oprește să o recomand. Mie mi-a plăcut cartea și aș recomanda-o tuturor celor interesați de viață, psihologie și dezvoltare personală. Nu va fi ea cea mai științifică lucrare pe care ai citit-o, nici cea mai profundă, dar are meritul de a fi amuzantă și ușor de citit, iar uneori te mai și îndeamnă la reflecție, mai ales că tratează o mulțime de subiecte.

Recenzie din perspectiva feminină (a unei prietene)

Despre ce este această carte? Ei bine, Psihologia pentru oameni obișnuiți nu este atât o carte de psihologie, cât este o carte despre viață, despre viața fiecăruia dintre noi în parte.

Este o carte care pune pe hârtie multe dintre întrebările care ne inundă gândurile, dar pe care nu avem curajul să le rostim. Este o carte care ilustrează multe scene pe care le-am trăit măcar o dată de-a lungul existenței noastre, sau ale căror protagoniști suntem chiar în acest moment.

Ce e fain la cartea asta e că îți expune atât o perspectivă masculină, cât și una feminină, în paralel. Mai fain este că aceste perspective, de multe ori diferite, aparțin unui cuplu, ceea ce îi creează cititorului un culoar foarte bun pentru introspecție cu privire la relațiile sale interumane, în special cu persoane de sex opus.

Stilul în care este scrisă cartea îmbină puțin din filosoful din el și puțin din pragmatismul ei.

Rezultatul este un echilibru frumos între metafore, pasaje de introspecție și idei tranșate franc.

Ce poate fi pe alocuri deranjant și obositor este densitatea subiectelor abordate și ritmul în care se succedă. Cartea adresează multe întrebări, puține având și răspuns, cele mai multe invitând la meditație și autoanaliză. Multitudinea întrebărilor și ritmul în care se trece de la un subiect la celălalt, mai ales când ești prins în întrebarea anterioară căreia încerci să-i găsești răspunsul, pot fi resimțite ca o mahmureală, ca o senzație de hăbăucire. Totodată, dacă privim dintr-o altă perspectivă, acest amalgam de informații și invitații la exerciții de gândire poate fi foarte antrenant și stimulant.

Mie mi-a plăcut mai mult abordarea lui, deși pe alocuri este ușor arogant și are o subtilă atitudine de superioritate. Ea nu își face atât de puternic resimțită personalitatea în carte și nu neapărat din cauza contribuției mai semnificative din partea lui, dar poate că unul dintre motive este și că toate părțile ei sunt introduse de el: părerea/opinia Muzei.

All in all, Psihologia pentru oameni obișnuiți este nu numai o carte care merită citită, ci este o lectură care trebuie savurată, luată ca atare și din care fiecare ar trebui să extragem niște întrebări cu privire la cine suntem, unde ne aflăm în acest moment, dacă suntem mulțumiți de modul în care arată viața noastră, iar dacă nu suntem, de unde să începem schimbarea și care ne este motivația.

P.S. Felicitări autorilor pentru curajul de a expune o parte din cine sunt ei!

Rezumat recenzie carte Psihologie pentru oameni obișnuiți

  • Calitatea conținutului
  • Utilitatea informațiilor
  • Originalitatea ideilor
  • Ușurință la citire
Bun
4.13
Concluzii
Carte simplă și amuzantă, scrisă în stil direct, autentic și libertin. Uneori superficială, dar mereu interesantă. Scrisă din perspectivă masculină, dar și din cea feminină. O șaorma cu de toate dacă ar fi să ne luăm după numărul de subiecte abordate în text. Însă e o șaorma bună, care cred că merită savurată de orice cititor interesat de zona de dezvoltare personală.

Alătură-te comunității!​

E ușor: tot ce ai de făcut este să îți completezi numele și e-mail-ul. După aceea treaba mea este să îți trimit articole de calitate. 👍

popup-cookies

Acest site folosește cookies pentru a-ți oferi o experiență cât mai bună. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.