Autorul cărții, Cristian China-Birta sau „Chinezu” după cum mulți îl știm, a scris prima carte din România dedicată influencer marketing-ului. Și nu a scris-o așa din burtă, cum mai fac unii și alții așa-ziși „experți” de pe la noi sau din afară.
URL: https://www.businessguts.ro/recenzie-carte-ce-ne-facem-dom-le-cu-influencerii-astia
Author: Cosmin
Autorul cărții, Cristian China-Birta sau „Chinezu” după cum mulți îl știm, a scris prima carte din România dedicată influencer marketing-ului. Și nu a scris-o așa din burtă, cum mai fac unii și alții așa-ziși „experți” de pe la noi sau din afară.
Cartea aceasta este rezultatul (sau dacă vrei rezumatul/sinteza) experienței practice pe care a acumulat-o în cei 15 ani de consultanță în care a organizat peste 500 de campanii cu și pentru influenceri. Totodată a participat ca și influencer la peste 200 de campanii.
Era și cazul să apară și la noi un Ghid Practic de Influencereală care să îi facă atât pe antreprenori, marketeri/brand manageri, dar și pe influenceri să înțeleagă mai bine în ce ape se scaldă.
Așa că, indiferent de ce parte a baricadei ești, după ce citești această carte, vei putea obține o perspectivă mult mai clară asupra modului în care funcționează ecosistemul format din brand-uri și influenceri. Și desigur, vei înțelege cum poți să îți maximizezi beneficiile, fie pentru brand, fie pentru tine ca și influencer.
Bun, am ajuns și la cuprins. Îmi place structura cărții, dar și modul logic în care au fost abordate subiectele. Adică ai aici cam toate răspunsurile la întrebările pe care ți le-ai putea pune în legătură cu influencer marketing-ul. Ceea ce e cool fiindcă te scutește de mult research pe subiect și ai totul la îndemână, într-un singur loc.
Cred că este o carte care merită citită de orice om de marketing, antreprenor sau influencer care se ocupă sau vrea să se ocupe de influencer marketing. Deci, e bună și pentru începători, cât și pentru cei experimentați, fiindcă fiecare cititor va găsi lucruri valoroase în carte.
Mi-a plăcut faptul că e scrisă într-un limbaj simplu, nici nu ai nevoie de educație în marketing sau experiență în influencer marketing ca să înțelegi ușor ce scrie în carte.
Cum spuneam și mai sus, mi-a plăcut modul în care este structurat textul, fiindcă răspunde la foarte multe dintre întrebările care ne macină pe toți atunci când vrem să realizăm o campanie de influencer marketing sau dacă ne dorim să fim niște influenceri mai cunoscuți și mai bine plătiți.
Apoi se mai vede că această carte este scrisă din experiență ceea ce eu consider că este cel mai mare plus al textului. E important faptul că îți arată cum ar trebui să îți setezi obiectivele campaniei de influencer marketing, cum construiești brief-ul și multe alte lucruri practice pe care le poți vedea în cuprinsul de mai sus.
Eu am niște cărți de marketing, respectiv de business pe care mereu le am la îndemână atunci când vreau să fac un plan strategic de marketing de exemplu. Le folosesc atât ca și ghid dacă am nevoie, dar și ca surse de idei. Ei bine, cam la fel e și cartea lui „Chinezu”. Dacă faci influencer marketing, cam ar trebui să o ții lângă birou și să o mai răsfoiești din când în când.
Cred că putea fi un pic mai scurtă, însă autorul a dorit să o facă accesibilă pentru orice tip de public prin urmare s-a mai lungit cu explicațiile în unele situații. În plus, el este și mai povestitor așa de fel, prin urmare era de așteptat ca și în carte să se mai întindă cu poveștile.
Alte lucruri mai minore care pot fi deranjante pentru unii cititori ar fi faptul că unele expresii se repetă cam des pe parcursul cărții gen „furculition”, „Pardon my French” etc. sau că pe alocuri „Chinezu” face un pic de reclamă la agenția pe care o conduce, Kooperativa 2.0.
Însă aceste lucruri sunt de înțeles pentru că „tone of voice” și pentru că discutăm de un om de marketing care e și antreprenor în același timp. Și eu aș fi făcut la fel dacă eram în locul lui. Așa că nu avea cum să fie altfel, adică să nu își promoveze agenția, respectiv să imprime cititorilor un stil de comunicare, care mai apoi să rămână asociat autorului.
Cam atât aici. După cum poți vedea și tu sunt chestii mărunte, peste care s-ar putea trece lejer cu vederea, însă eu cred că un review obiectiv trebuie să conțină toate elementele fie ele bune sau rele, mai mari sau mai mici.
Eu cred că e o lectură utilă pentru oamenii de marketing din agenții și companii, brand manageri, antreprenori, dar și pentru influenceri. E bine să o citești dacă vrei să afli mai multe despre subiect, așa pentru cultura ta generală, dacă te gândești că ar fi cool să faci o campanie cu influenceri sau să devii influencer. Și desigur, dacă deja ai realizat campanii de influencer marketing sau ești influencer.
Cam mulți de dacă, știu. Și cam multe categorii de cititori. Însă, părerea mea este că „Eul Liric al lui Chinezu” a vrut și a și reușit să transmită un mesaj către un public țintă mai larg și mai pestriț așa. De aceea a și scris o carte pe înțelesul tuturor și a abordat subiectele din ambele perspective: cea a unui brand, cât și din cea a unui influencer.
E ușor: tot ce ai de făcut este să îți completezi numele și e-mail-ul. După aceea treaba mea este să îți trimit articole de calitate. 👍