Cartea Instrumentele titanilor a fost o surpriză plăcută pentru mine, însă nu chiar de la început. Aceasta este prima carte scrisă de Tim Ferriss pe care o citesc.
URL: https://www.businessguts.ro/recenzie-carte-instrumentele-titanilor/
Author: Cosmin
Tacticile, rutinele miliardarilor, figurilor publice și a artiștilor de talie mondială
Carte publicată de Editura Act și Politon
Cartea Instrumentele titanilor a fost o surpriză plăcută pentru mine, însă nu chiar de la început. Aceasta este prima carte scrisă de Tim Ferriss pe care o citesc.
Tim este unul dintre cei mai cunoscuți podcasteri din Statele Unite ale Americii (și probabil din lume), dar și autorul unor cărți de succes precum: 4 Ore – Săptămâna de lucru, 4 Ore – Corpul, Tribul Mentorilor. Scurte sfaturi de viață de la cei mai buni din lume, respectiv cea mai nouă carte a sa, 4 Ore – Chef: Cea mai simplă cale spre a găti ca un profesionist, a învăța orice și a duce o viață bună.
Cartea Instrumentele titanilor este un exemplu foarte bun de „content repurpose”. Asta înseamnă că Ferriss a reutilizat conținutul audio, creat inițial pentru ceva, pentru a crea altceva într-o formă scrisă.
Practic autorul a realizat o selecție a celor mai bune podcast-interviuri pe care le-a avut cu persoane celebre și a creat o carte cu ajutorul lor. Astfel, prin intermediul cărții am ajuns și noi să avem acces la tacticile, rutinele miliardarilor, figurilor publice și a artiștilor de talie mondială.
Cartea este împărțită în 3 secțiuni mari și late: Sănătos, Bogat și Înțelept, care din punctul de vedere a lui Tim Ferriss reprezintă cele trei elemente pe care este așezată în echilibru viața:
„Avem nevoie de toate trei ca să obținem orice formă de succes sau fericire de durată. În contextul acestei cărți, „bogat” înseamnă mult mai mult decât să ai bani. Sensul lui se extinde până la a avea din belșug timp, relații și altele.”
Cartea are puțin peste 700 de pagini, iar cuprinsul ei îl poți descoperi mai jos.
După cum ai putut observa în cuprins, cartea conține peste 100 de interviuri cu personalități cunoscute din foarte multe domenii de activitate. Printre ei se numără actori, antreprenori, muzicieni, generali din armată, foști ofițeri SEAL, wrestleri, sportivi de performanță, autori de cărți și așa mai departe.
Uite și niște exemple de celebrități împreună și cu câteva detalii despre ei: Arnold Schwarzenegger, Derek Sivers (autorul cărții Orice îți dorești), Matt Mullenweg (programator principal WordPress), Tony Robbins (recomand cărțile Trezește Uriașul din tine și Putere nemărginită), Peter Thiel (faimos om de business, a condus și Paypal, autorul cărții De la Zero la Unu), Seth Godin (recomand Hopul, Sparge tiparele, Triburile, Vaca Mov) Noah Kagan (fondator Appsumo – locul unde găsești tool-uri de marketing și business la prețuri excelente), Kevin Costner, Paulo Coelho (Alchimistul este o carte WOW), Malcolm Gladwell (foarte bună cartea The Tipping Point), Stephen J.Dubner (autorul cărții Gândește ca un trăznit), Brené Brown (autoarea cărții Curajul de a fi vulnerabil), Wim Hof „The Iceman” (am practicat și eu respirația Wim Hof și am făcut baie afară pe final de noiembrie împreună cu 250 kg de gheață – a fost o super experiență).
Mi-a plăcut faptul că fiecare interviu al lui Ferriss începe cu o scurtă introducere a persoanei intervievate, în care ni se spune cine este și ce succese a avut până acum.
Printre întrebările diverse la care răspund personalitățile se numără și următoarele exemple:
La finalul cărții există o listă cu toate întrebările pe care le utilizează Ferriss de obicei.
Atunci când parcurgi aceste interviuri ai impresia că ești și tu acolo și participi la discuție. Iar oamenii aceia își arată și partea lor vulnerabilă, vorbesc atât despre reușite, dar și despre eșecurile lor.
Iar dacă tot suntem la capitolul vulnerabilitate, autorul cărții are secțiuni întregi în care vorbește despre problemele lui și despre ce a făcut pentru a trece peste ele.
Printre subiectele abordate în carte avem antrenamente sportive,meditație, investiții, finanțe personale, business, gândire diferită, postul intermitent, productivitate, intuiție, apreciere, managementul timpului și așa mai departe.
Sunt atât de multe recomandări, sfaturi, idei și obiceiuri excelente care au fost testate și i-au ajutat pe oamenii ăștia să aibă un succes uriaș, încât pot să zic faptul că această carte este un izvor de înțelepciune și experiență.
Faptul că ești expus la atât de multe moduri de a gândi și acționa diferit mi se pare genial. Cartea e provocatoare, de foarte multe ori pe parcursul cărții mi-am schimbat perspectiva și modul de a gândi pe anumite subiecte.
Tim Ferriss mai plusează prin carte și cu niște capitole scrise de el care mi s-au părut extrem de utile. Cel mai mult mi-au plăcut următoarele:
Textul este ușor de citit, iar capitolele sunt de obicei scurte, așadar se pot citi rapid. Pe lângă asta, poți să începi să citești cartea de oriunde vrei tu fiindcă nu există nicio legătură între capitole.
Acesta e un lucru bun pentru că îți oferă flexibilitate și poți citi oricând câteva pagini. Pe de altă parte e și un minus pe care îl voi detalia în secțiunea următoare.
Mi s-a părut util faptul că la finalul cărții sunt centralizate toate recomandările „Titanilor” în materie de cărți (452 de recomandări), filme și seriale.
Bun, acum să luăm și o mică pauză de citate, un alt lucru care mi-a plăcut mult. Sunt o mulțime de idei care merită notate și împărtășite cu alții.
1. Dacă produci suficient de multe idei proaste, ai șansa să apară și câteva bune. - Seth Godin
2. Nu trebuie să te temi să faci un lucru pentru care nu ești calificat. Arca lui Noe a fost construită de amatori, Titanicul de profesioniști. - din auzitele lui Tim Ferriss
3. Dacă ți-ai luat angajamentul să atingi un obiectiv pe termen lung, nu o serie de obiective intermediare mai mici, este nevoie să iei o singură decizie pe care să o susții ulterior. Clar, simplu și la obiect. Decizia unică este unul dintre cele mai puternice instrumente din arsenal. - Christopher Sommer
Faptul că această carte nu are un început și un sfârșit clar, iar capitolele cărții nu au nicio legătură între ele, fac din Instrumentele Titanilor o lectură greu de parcurs. Una e ca totul dintr-o carte să urmeze un fir narativ, iar alta este ca la fiecare capitol să apară ceva cu totul nou care nu are legătură cu nimic din restul cărții.
Modul în care este structurată cartea o transformă într-o lectură total atipică. Deși autorul a încercat să o împartă în 3 secțiuni: Sănătos, Bogat și Înțelept, de multe ori lucrurile se suprapun.
Prima parte, cea cum sportul (adică secțiunea Sănătos) m-a terminat psihic. Am vrut să o citesc pe toată, dar am renunțat când am ajuns pe la 75% din ea. Deși și eu fac destul de mult sport, ce e acolo ca și rutine de antrenament, substanțe care să susțină efortul etc., e prea mult pentru mine. Probabil cei extrem de pasionați de sport și antrenorii de fitness vor aprecia această secțiune cum se cuvine. Cred că ei ar fi grupul țintă.
Da. Și da. Și da. Instrumentele titanilor este una dintre cele mai valoroase cărți pe care am citit-o vreodată. Se citește ea mai greuț, dar faptul că obții acces direct la rutinele și modul de gândire al unor persoane de succes, este grozav. Vei descoperi multe lucruri utile de învățat și aplicat în viața ta.
Eu aș folosi cartea aceasta ca și o doză zilnică de inspirație și motivație. O poți deschide oricând și oriunde pentru a citi un capitol. Cred că e o carte bună cu care să îți începi ziua.
Înainte de sfârșitul acestei recenzii îți mai las niște idei faine culese de prin carte:
Perdanții au obiective. Învingătorii au sisteme. - Scott Adams
Eu cred cu foarte multă tărie că, dacă ai o viziune clară a lucrului pe care vrei să-l obții, restul devine mult mai ușor... Nu venisem acolo să concurez. Venisem să câștig. - Arnold Schwarzenegger
Orice afirmație utilă despre viitor ar trebui să pară ridicolă la început. - Jim Dator
Dacă îți alegi obiective ridicol de înalte și dai greș, eșecul tău va fi peste succesul tuturor celorlalți. - James Cameron
Lumea se schimbă grație exemplului tău, nu din cauza părerii tale. - Paulo Coelho
Disciplina echivalează cu libertatea. - Jocko Willink
Atunci când poți să scrii bine, poți să gândești bine. - Matt Mullenweg
Dacă ești în căutarea unei formule a măreției, cred că cea mai apropiată este asta: consecvența animată de un atașament profund față de muncă. - Maria Popova
Viața este un proces continuu de a deveni cine suntem. - Maria Popova
E ușor: tot ce ai de făcut este să îți completezi numele și e-mail-ul. După aceea treaba mea este să îți trimit articole de calitate. 👍