Aproape toate cărți de afaceri și de dezvoltare personală vorbesc de competență. Ei bine, în cartea Principiul lui Peter, autorii ne povestesc despre modul în care ierarhiile organizaționale creează incompetență. Astfel aflăm de ce apare ea, de ce este aproape imposibil de evitat și care sunt semnele ei de manifestare.
URL: https://www.businessguts.ro/recenzie-carte-principiul-lui-peter
Author: Cosmin
De ce lucrurile sfârșesc întotdeauna prost
Aproape toate cărți de afaceri și de dezvoltare personală vorbesc de competență. Ei bine, în cartea Principiul lui Peter, autorii ne povestesc despre modul în care ierarhiile organizaționale creează incompetență. Astfel aflăm de ce apare ea, de ce este aproape imposibil de evitat și care sunt semnele ei de manifestare.
După ce o vei citi vei afla de ce unii oameni ocupă funcții de conducere, deși nu au nicio treabă cu subiectul și cu ce ar trebui să realizeze din poziția respectivă. Ba mai mult, vei descoperi de ce este bine să te gândești extrem de serios înainte de a accepta o promovare sau ce poți face pentru a evita o promovare pe care nu ți-o dorești, fără să fii nevoit să o refuzi la modul propriu-zis.
Așa că te invit în lumea Ierarhiologiei, așa cum îi place să își descrie cartea autorul Laurence J. Peter. Toate aceste principii pe care le-a elaborat el în 1969 sunt extrem de valabile și în ziua de astăzi.
Principiul lui Peter este explicat pe parcursul a 15 capitole:
Poți da click/tap pe imagine pentru zoom.
Este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în ultima perioadă. Rareori descopăr o carte bună de business, care să fie așa diferită față de restul.
Principiul lui Peter mi-a provocat o schimbare de perspectivă asupra modului în care funcționează ierarhiile și am înțeles de ce, în destul de multe cazuri, există oameni incompetenți în funcții de conducere și/sau execuție. Și desigur, cu această ocazie am descoperit și eu o explicație logică a faptului că avem mulți politicieni atât de incompetenți în funcții de conducere.
Mi-a mai plăcut și stilul conversațional, ironic, comic și de o sinceritate debordantă pe care autorul îl are. Prin carte o să găsești o mulțime de definiții amuzante pentru tot felul de lucruri serioase. Uite câteva exemple:
Sindromul încadrării finale – într-o ierarhie, toți angajații au tendința să avanseze până la nivelul incompetenței lor.
Gigantismul tabulatoriu – obsesia de a avea un birou mai mare decât al colegilor.
Inerția hăhăită – obiceiul de a te ține de glume în loc să îți faci treaba.
Dacă Ioan Luca Caragiale avea în piesele sale de teatru personaje precum Farfuridi sau Brânzovenescu, în cartea Principiul lui Peter vom întâlni povești în care apar personaje precum dl. Servilescu, Sugativă, Șovăilescu, Risipeanu și mulți alții.
La fel de interesantă mi s-a părut abordarea pe care Peter o are în legătură cu promovarea în ierarhie și cum o poți evita elegant, astfel încât să nu îți atingi nivelul de incompetență
Așadar avem în mână o carte care tratează subiecte foarte serioase, într-o manieră amuzantă. Pentru mine a fost o lectură foarte plăcută, din care am învățat multe lucruri la care nu m-aș fi gândit vreodată.
Cartea este excelentă, nu am nimic de comentat/obiectat.
O recomand călduros. Chiar fierbinte dacă îmi permiți. Pe lângă faptul că te vei distra bine în timp ce o citești, vei afla multe lucruri utile.
Dacă ești antreprenor ideile din această carte te vor ajuta să înțelegi cum poți să dezvolți o organizație în care competența va prima la orice nivel. Iar dacă ești angajat vei afla ce e nevoie să faci pentru a promova în ierarhia organizațională sau ce poți face pentru a evita subtil o promovare pe care nu ți-o dorești.
E ușor: tot ce ai de făcut este să îți completezi numele și e-mail-ul. După aceea treaba mea este să îți trimit articole de calitate. 👍